آیا آملوبلاستوما از جمله تومورهایی که ابتلای به آن خطرناک و کشنده است؟ قطعا این گونه نیست در صورتی که با این بیماری به صورت آگاهانه رفتار کنیم.
در این مقاله در بلاگ فرین روشان، تمامی اطلاعات لازم در مورد این بیماری و نحوهی درمان آن را ارائه میکنیم. ابتدا به معرفی مختصر تومور آملوبلاستوما و علائم آن میپردازیم. سپس راههای مختلف درمان و در نهایت روشهای رایج درمان را با یکدیگر مقایسه میکنیم.
شما پس از مطالعهی این مقاله اطلاعات کافی دربارۀ سوال آملوبلاستوما چیست؟ بدست میآوردید. تا روند درمان خود را تا رسیدن به نتیجهی مطلوب پیگیری کنید.
آملوبلاستوما چیست؟
آملوبلاستوما یک نوع ضایعهی تومورال استخوانی غیر سرطانی با منشا دندانی است. این تومور از سلولهای سازندهی مینای دندان منشا میگیرد. به همین دلیل فقط در استخوان فک و در بیشتر موارد در فک پایین ایجاد میگردد. این تومور مانند تومورهای بدخیم به بقیهی نقاط بدن منتشر نمیگردد. اما در استخوان فک به مرور زمان باعث تخریب وسیع استخوان و دندانها خواهد شد.
علائم تومور آملوبلاستوما چیست و چگونه میتوان آن را تشخیص داد؟
آملوبلاستوما به عنوان یک ضایعهی خوشخیم استخوانی فک است و عمدتا با دندان نهفته در ارتباط است. علائم این بیماری شامل تورم بدون درد، بدشکلی صورت و در موارد شدید، درد و لقی دندانها، زخم، بیماریهای لثه و پریودنتال است. در تصاویر زیر، مواردی از بروز تومور آملوبلاستوما در فک پایین نشان داده شدهاست.
روش درمان آملوبلاستوما چیست؟
درمان تومور آملوبلاستومای پیشرونده عمدتا به صورت جراحی جهت برداشتن تومور و بازسازی ناحیهی برداشته شده از فک است. بازسازی استخوان برداشته شده عمدتا به دو روش استفاده از گرفت استخوانی همراه با پلیتهای بازسازی (Reconstruction Plate) و روش استفاده از پروتزهای سفارشی (Patient Specific Prosthesis) انجام میگردد. در ادامۀ این مطلب نحوهی اجرای هر کدام از این روشها توضیح دادهایم.
درمان تومور آملوبلاستوما با استفاده از پلیتهای بازسازی
روش سنتی و قدیمی جهت بازسازی ناحیهی تومورال، برداشت گرفت استخوانی از لگن و یا استخوان نازک نی بیمار و فیکس کردن با استفاده از پلیتهای Reconstructionاست. در تصویر زیر نحوهی بازسازی فک پایین بیمار با استفاده از گرفت استخوانی و Reconstruction Plate نشان داده شدهاست.
پس از برش و برداشتن ناحیهی تومورال، دندانهای درگیر در این ناحیه نیز از بین میروند. بنابراین پس از گذشت 6 ماه از جراحی به این روش، مجددا بیمار جهت کاشت ایمپلنت باید به متخصص جراحی فک و صورت مراجعه نماید. ۴ تا ۶ ماه بعد از کاشت ایمپلنتها، بیمار باید برای قالبگیری و ساخت روکشهای دندانی مراجعه نماید.
پلیتهای مورد استفاده جهت بازسازی صورت در این روش، بدون خم و به صورت صاف در بازار موجود هستند. جراح حین جراحی و بر اساس قوس و انحنای صورت بیمار، به صورت دستی این پلیت را فرم داده و گرفتهای استخوانی را پوشش میدهد.
درمان آملوبلاستوما با استفاده از پروتزهای سفارشی
روش پیشرفته و نوین در بازسازی قسمت تومورال، ساخت پروتزهای سفارشی است. در این روش، قبل از جراحی با استفاده از تصاویر سی تیاسکن، مدلسازی سهبعدی صورت بیمار انجام شده و ناحیهی درگیر با تومور شناسایی میگردد. سپس بر اساس طرف سالم صورت، پروتز قسمت آسیب دیده به گونهای طراحی خواهد شد که قوس و انحنای صورت کاملا قرینه باشد.
در این روش، محل قرارگیری دندانها روی پروتز تعبیه شده است. و دیگر نیازی به کاشت ایمپلنت نیست. و ۶ ماه پس از جراحی و کاشت پروتز میتوان قالبگیری انجام داده تا دندانهای بیمار ساخته شود.
جنس پروتزها، تیتانیوم کلاس مدیکال بوده و به روش پرینت سه بعدی ساخته خواهدشد. در شکل زیر، تصویری از پروتز طراحی و ساخته شده به این روش نشان داده شدهاست.
مقایسهی روش سنتی (پلیتهای بازسازی) و روش نوین (پروتزهای سفارشی) در بازسازی فک
1_ در روش بازسازی فک با استفاده از پروتزهای سفارشی، طراحی پروتز به گونهای است که پس از جراحی اسکلت و فرم استخوانی صورت کاملا قرینه خواهد شد. اما در روش استفاده از پلیتهای بازسازی، با توجه به این که جراح حین عمل به صورت دستی پلیت را فرم میدهد، احتمال ایجاد ناقرینگی بسیار بالاست.
همچنین به دلیل خاصیت الاستیک پلیتها در روش قدیمی احتمال باز شدن خم وجود دارد. و درنتیجه پلیت از موقعیت اولیه خارج خواهدشد . و بیرون زدگی از دهان بیمار اتفاق میافتد و احتیاج به عمل جراحی مجدد است.
2_ در روش استفاده از پروتزهای اختصاصی، نیازی به برداشت و پیوند استخوان از نواحی لگن و استخوان نازک نی نیست. لذا نیازی به جراحی نواحی دیگر بدن نخواهد بود. این امر علاوه بر این که درد و نقاهت بیمار را کاهش میدهد، ریسک انتقال آلودگی و عفونت را نیز کاهش میدهد.
3_ در روش استفاده از پروتزهای سفارشی، به دلیل آن که قبل از جراحی تمامی مراحل مدلسازی شده است. مدت زمان جراحی بسیار کمتر از روش استفاده از پلیتهای بازسازی (روش قدیمی) است.
4_ در صورت استفاده از پروتزهای اختصاصی، دیگر نیازی به کاشت ایمپلنت بعد از جراحی نخواهد بود. بنابراین هزینههای بیمار نسبت به روش استفاده از پلیتها به میزان زیادی کاهش مییابد. همچنین مدت زمان تحویل روکشهای دندانی نیز کمتر خواهد بود.
5_ با توجه به این که پروتزهای اختصاصی برای هر بیمار به صورت خاص و بر اساس تصاویر سی تی اسکن طراحی خواهد شد. مدت زمان آمادهسازی پروتزهای اختصاصی نسبت به پلیتهای بازسازی، بیشتر است.
مزایای استفاده از پروتز سفارشی چیست؟
در پروتز سفارشی ، طراحی به گونهای انجام خواهد شد که صورت بیمار کاملا قرینه گردد. و در صورت درگیری دندانها با ناحیهی تومورال و حذف دندانها حین جراحی، محل قرارگیری پروتزهای دندانی (دندان مصنوعی دائم و ثابت) روی پروتز تعبیه شده است. و پس از جراحی دیگر نیازی به کاشت ایمپلنت نخواهد بود. به همین دلیل باعث کاهش هزینهی بیمار و کاهش طول مدت درمان خواهدشد.
در صورت استفاده از پروتزهای سفارشی، دیگر نیازی به برداشت استخوان از لگن یا استخوان نازک نی بیمار نخواهد بود.
طراحی و ساخت پروتزهای سفارشی، تخصص کارشناسان شرکت فرین روشان طب
در این مقاله، اطلاعاتی در مورد تومور آملوبلاستوما، علائم و دو روش رایج درمان شامل استفاده از پلیتهای بازسازی (Reconstruction Plate) و پروتزهای سفارشی (Patient Specific Prosthesis) بیان شد. و در نهایت به مقایسه پروتزهای سفارشی و پلیت بازسازی پرداختیم. در پروتز سفارشی نیازی به کاشت ایمپلنت نیست. همچنین صورت کاملا قرنیه طراحی خواهد شد. و در نهایت با وجود مدت زمان ساخت طولانی، این روش اقتصادی وکمخطر است.
شما نیز تجربیات خود را در مورد مواجهه با این بیماری با ما در میان بگذارید و نظرات خود را در مورد مطالب ارائه شده، در قسمت نظرات بنویسید.
شرکت فرین روشان طب، شرکت دانش بنیان در زمینه جراحی فک و صورت است. تمرکز فرین روشان طراحی و ساخت پروتزهای سفارشی، ساخت گایدهای برشی، پلیت سفارشی و آنالیز سه بعدی فک و صورت است. برای آشنایی با تمام خدمات ما به در منو سایت به بخش خدمات دیجیتال مراجعه کنید.
در صورت داشتن هر گونه سوال در مورد ناهنجاریهای ناحیهی فک و صورت و خدمات شرکت فرین روشان طب، لطفا با شمارههای ۲۶۴۲۱۱۵۹-۰۲۱ و ۰۹۱۲۰۵۲۲۵۶۵ با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
آملوبلاستوما به عنوان یک ضایعهی خوشخیم استخوانی فک، عمدتا با دندان نهفته در ارتباط است.
به ۲ روش پروتز سفارشی و روش قدیمی پلیتهای بازسازی آملوبلاستوما درمان خواهد شد.
علائم این بیماری شامل تورم بدون درد، بدشکلی صورت و در موارد شدید، درد و لقی دندانها، زخم، بیماریهای لثه و پریودنتال (بیماری باکتریایی لثه) است.